top of page

למה חשוב לשיר בהרכב?

ואיך לבחור את ההרכב הנכון לך?

 

שיעורי פיתוח הקול הם מסגרת נפלאה והכרחית לזמרים וזמרות לטובת ההתפתחות הקולית, שיפור הטכניקה, ההגשה וההבנה המוזיקלית. עם זאת, יש אלמנטים חשובים בהתפתחות שלא נכללים בשיעורי הקול, ויש חשיבות רבת משמעות לשירה בהרכב / להקה. 

בין אם מדובר בלהקה עם זמר/ת סולן/ית, הרכב קולי ב-3 קולות או הרכב אקפלה, השירה בהרכב היא הדרך הכי יעילה ליישם את העבודה בשיעורי פיתוח הקול ובכלל את האימון הקולי. 

למה?

  • כי אין דרך טובה יותר לחזק את הקול וליישם את העבודה הפרטנית מאשר להתנסות בשטח, עבודה עם פלייבקים היא עניין אחד, עבודה עם נגנים ו/או זמרים נוספים היא עניין אחר לגמרי

  • השירה בהרכב משפרת את השמיעה המוזיקלית פלאים, בין אם מדובר בהרכב כלי או ווקאלי

  • פרפורמנס - מוזיקה חיה, בדומה לסיטואציה של הופעה, היא דרך נהדרת להתאמן על הנוכחות הבימתית וההגשה שלנו

  • באותה נשימה, לאלו מאיתנו שחוששים יותר לעלות על במה, השירה בהרכב היא דרך נפלאה לתרגל את השחרור בשירה מול אחרים

  • החוויה של שירה ונגינה משותפת היא חוויה עוצמתית במיוחד, יצירת מוזיקה יחד היא עולם ומלואו, וחוץ מהסיפוק שבתוצר, הדרך והתהליך מהווים אבן דרך בהגשמה העצמית שלנו כזמרים ומוזיקאים

  • קידום אישי - במסגרת הרכבים ולהקות נוצרים קשרים חשובים לעתיד, ברוב המקרים ההיכרות של קולגות דרך היצירה המשותפת מניבה פירות והזדמנויות נוספות בהמשך הדרך

  • ובכלל, השירה בהרכב היא חוויה מאוד מגבשת ומקרבת, והמון הרכבים מייצרים חוויה של משפחה, ורוכשים חברים לחיים.

 

איך לבחור את ההרכב הנכון לך?

ראשית, כדאי להבין מה יותר חשוב לך וקוסם לך - להתמקד בסולניות שלך או לשיר בהרמוניה?

אם הדגש שלך הוא על שירה סולנית, וחשוב לך להיות במרכז הבמה, אז כנראה שיהיה לך יותר נכון לעבוד עם נגנים, ולא באנסמבל קולי או מקהלה. לעומת זאת, אם חשוב לך לטפח את המוזיקליות שלך, ללמוד מזמרים וזמרות אחרים ולשיר בהרמוניות, אין ספק שכדאי להצטרף להרכב קולי, שבו שרים בהרמוניות בשילוב עם כלי נגינה, או בהרכב אקפלה, שבו שרים ללא ליווי כלי. 

חשוב לציין שיש גם לא מעט הרכבים שמשלבים שירת הרמוניות יחד עם עבודה סולנית, ככה שאפשר לקבל משני העולמות, הכל עניין של מינון ואיזון הנכון לך. 

שנית, חשוב לקבוע את התדירות שנוחה לך ואת משך הזמן הפנוי שיש לך כדי להשקיע בהרכב. 

כדי למקסם את התרומה של הרכב עבורך, מומלץ לפנות את הזמן הנדרש כדי להתאמן על החומרים שיבוצעו בהרכב. 

אם מדובר ברמה גבוהה, כמו הרכבי ג׳אז או אקפלה למתקדמים, יש לפנות כמה שעות בשבוע, ובהרכבים אחרים לעיתים אפשר להסתפק בשעה-שעתיים בשבוע. 

כמו כן, כדאי להתאים את ההרכב הנכון לך לפי תדירות המפגשים הנוחה לך - רוב ההרכבים נפגשים פעם בשבוע, אך יש כאלו שנפגשים פחות או יותר מזה. 

הצעד הבא יהיה להגדיר מספר מטרות שחשובות לך בעבודה עם ההרכב:

איזה ז׳אנרים חשוב לך לכסות?

האם חשוב לך להתמקד בז׳אנר אחד או להתנסות במגוון רחב יותר?

מה רמת הגימור האופטימלית מבחינתך? יש הרכבים שחשוב להם התהליך, התרגול והנגינה יחד, יש הרכבים שחשוב להם לעבוד על כמה שיותר רפרטואר ויש כאלו שירצו רפרטואר מצומצם ברמת גימור גבוהה. זה תיאום ציפיות שחשוב לעשות לפני העבודה המשותפת ובתהליך הבירור על ההרכבים השונים. 

האם את/ה מחפש/ת הרכב חובבני או מקצועי? 

אין ספק שההתאמה בין חברי ההרכב קריטית להצלחת הפעילות המשותפת ולביחדנס. חשוב לבחור בהרכב שהרמה בו דומה לרמה שלך כדי למנוע מצב של ״נינוחות יתר״ שלא מקדמת או מאתגרת, ומאידך, של אתגרים גבוהים מדי, שעלולים ליצור סטרס לא בריא.

מהי כמות המשתתפים האידיאלית עבורך?

האם חשובה לך האינטימיות בהרכב או שהיית רוצה הרכב מלא ומגוון?

לאנשים מופנמים יותר, לפעמים נכון להיכנס להרכב אינטימי ולא מרובה משתתפים, אבל לפעמים זה יכול להיות הפוך, כי מצד אחד בהרכב מצומצם יש אינטימיות, ומצד שני יש משקל גדול יותר על כל משתתף, לעומת הרכב גדול שבו אפשר להשתלב בצורה יותר עקיפה.

מהי כמות ההופעות האידיאלית?

הופעות, קליפים, הקלטות - כל תוצר שיוצא אל העולם, הוא חלק מהדרך המוזיקלית שלנו. יש הרכבים שמרבים לייצר פעילויות ותוצרים שכאלו, ויש שממעטים. חשוב להבין איפה את/ה נמצא/ת על הסקאלה כדי לבחור את ההרכב הנכון לך. 

בסופו של עניין, תמיד אפשר להתנסות במגוון ההרכבים הקיימים בשוק, להתפתח, ללמוד ולהסיק מסקנות לגבי ההתאמה הנכונה לך. 

כך או כך, אני ממליצה בחום להשתלב בהרכב אחד או שניים, אין תחליף יותר טוב מזה להתנסות אמיתית ובעלת ערך יקר מפז להתקדמות שלך כזמר וכזמרת!

אם יש לך התלבטות, אשמח לעזור ולייעץ באהבה, 

שיהיה המון בהצלחה!

bottom of page