top of page

מה ההבדל בין זמרים לנגנים?

קיימים קווי דמיון רבים בין נגינה לשירה באופן טבעי, מאחר ושתי המיומנויות המוזיקליות הנ״ל למעשה נחשבות כעבודה עם כלי נגינה - בין אם הוא אינסטרומנטלי או ווקאלי.

גם זמרים וגם נגנים עוסקים בביצוע של צלילים, מקצבים, הפקת דינמיקות שונות וסאונדים שונים מהכלי, לימוד מוזיקה ופיתוח מוזיקליות.

בשתי המיומנויות יש חשיבות גדולה לטכניקה, לכושר נגינה ואימון ממושך, לפיתוח השמיעה המוזיקלית, להיכרות עם סגנונות שונים ועוד ועוד...

כזמרים/ות, כלי הנגינה שלנו הוא הגוף - מיתרי הקול, שרירי התמיכה ותיבת התהודה.

בעוד שכלי נגינה אינסטרומנטליים בנויים מחומרים דוממים כמו עץֿ, מתכת וכו׳, הקול בנוי מאיברי גוף דינמיים שלא מפסיקים להשתנות כתוצאה מתהליכים פיזיים כמו התבגרות, תזונה, מצב בריאותי וכד׳...

לדוגמא, מיתרים של גיטרה תמיד יהיו באותו עובי ואורך, בעוד שמיתרי הקול יכולים לעבור שינויים כתוצאה מהתבגרות, מחלות או תופעות אחרות. דוגמא נוספת - תיבת התהודה של פסנתר תמיד תישאר באותה הצורה, אבל תיבת התהודה של הזמר או הזמרת יכולה להשתנות בכל רגע נתון, מאחר והיא מורכבת מאיברים שנמצאים בתנועה מתמדת כשאנו הוגים תנועות שונות בדיבור ובשירה שלנו - חללי הגרון, הפה, האף והראש. 

מה שמוביל להבדל העיקרי והמשמעותי ביותר בין שירה לנגינה:

 

מילים

בעוד שבשירה ונגינה כאחד אנו מבצעים מלודיות על הכלי שלנו, בשירה, בניגוד לנגינה, אנו משתמשים במילים. 

זה יכול להרגיש לנו מובן מאליו, אבל אם נעצור ונחשוב על המשמעות של הדבר, נבין כי כזמרים וזמרות, עלינו האחריות להביע את המילים שאנו שרים באופן שתואם את המסר, הסאבטקסט והאווירה שאנו רוצים לייצר. 

עלינו להתייחס למילות השיר כאילו היינו מדברים אותן, ולהגיש את השיר באופן שמבטא בצורה מוצלחת את השיר. 

איך לעבוד נכון עם מילים?

קיימת שיטה מוצלחת לפענוח ההגשה של הטקסט בכל שיר שעובדים עליו:

שלב ראשון

לחלק את מבנה השיר לפי הסיפור / מסע / רגש / אווירה בשיר. אפשר לתאר את המסר בכל דרך שמרגישה לך נכון, מה שחשוב זה שיהיה לך ברור מה קורה בכל חלק בשיר. 

 

שלב שני

לדבר כל חלק בשיר באופן אותנטי ומחובר, כאילו את/ה אומר/ת את הדברים במסגרת שיחה אמיתית. לשים לב לא לדקלם כמו בהרצאה או נאופ, אלא לדבר בחופשיות. אפשר לעבור על כל חלק בנפרד, לא חובה לדבר את כל השיר ברצף. לשים לב שמדברים את הטקסט בהתאם למה שכתבנו בשלב הראשון - בהתאם למסע שהדמות שלנו עוברות, הרגש שהיא חשה ו/או הסיטואציה שמתרחשת בשיר.

חשוב להקליט את התרגול בשלב הזה.

שלב שלישי

להקשיב להקלטה של כל חלק בנפרד, לשים לב אילו מילים הדגשנו באופן טבעי תוך כדי דיבור הטקסט, ולסמן את המילים המודגשות. 

בנוסף, אפשר לשים לב לטון הדיבור, לגוון שלו ולחלוקת הקצב של המילים. המטרה היא להיעזר בזה כדי לנסות ליישם גם במהלך השירה. פעמים רבים הלחן עלול ״להפריע״ לנו לומר את הטקסט במקצב, בחלוקה ובהדגשה שבה אנו מדברים באופן טבעי, אבל בשלב הזה אנו יכולים לייצר גרסא משלנו שתעביר יותר טוב את המסר שלנו. כך, למשל, אפשר לשנות את חלוקת הקצב של המילים כך שהמילים שסימנו כמודגשות יהיו בולטות יותר - להאריך אותן, לקצר אותן, לייצר פאוזה לפניהן או אחריהן, להקדים או לאחר אותן וכו׳...

בשלב הזה אפשר גם להחליט להדגיש את המילים שסימנו באמצעות קישוט מלודי, שינוי מנגינה, שינוי צבע קולי / סאונד, שינוי דינמיקה וכל רעיון יצירתי שעולה בראשנו. 

אני ממליצה לא לפחד ״לשכתב״ את השיר, בין אם הוא מקורי שלך או קאבר, כך שיתאים למסר האישי שלך. 

בהצלחה!

bottom of page