top of page

איך לממש את הכשרון והפוטנציאל שלך בשירה?

מה הופך זמר למוכשר? מה הופך זמרת לבעלת פוטנציאל? האם כל מה שצריך זה קול יפה והדרך סלולה באבנים זהובות?

במילים אחרות, מה הופך את הכשרון להצלחה בתהליך פיתוח הקול?

 

יכולת חיקוי

זמרים וזמרות רבים יעידו על עצמם שלמדו המון מהאזנה לזמרים/ות אחרים ונסיון לשיר כמוהם/ן. יש כאלו שיכולת החיקוי שלהם יותר מפותחת, וממש מצליחים להפיק את הסאונדים של האלילים שלהם, לעיתים בצורה מוצלחת ומשוחררת קולית, אך לעיתים גם במחיר של מאמץ ותשישות קוליים כתוצאה מיישום החיקוי בטכניקה לא נכונה. 

לברי המזל שמצליחים/ות לעשות זאת בהפקה קולית נכונה וללא מאמץ לפעמים אין צורך בשיעורי פיתוח קול, אך לפני שאת/ה מתפתה להרגיש רע עם עצמך, זו יכולת נדירה.

 רובנו, לעומת זאת, מסוגלים להאזין למודלים שלנו ולהפיק סאונדים דומים לשלהם, אך זקוקים לעזרה והכוונה בדיוק החיקוי של אותם סאונדים ובהתאמה האישית למבנה הגרון והגוף שלנו. 

אני מאמינה שכדי לשפר את יכולת החיקוי שלך יש צורך בשיפור השמיעה המוזיקלית ובחידוד הקשב לניואנסים. גם בחיקוי של דיבור וגם בחיקוי שירה, עלינו לשים לב לאיכויות השונות בצליל:

טון הדיבור / שירה - מה גובה הפיץ׳? נמוך? גבוה? 

חדות הצליל - האם הצליל חד וצורם או כהה ועדין?

כמות האוויר בצליל - האם הצליל רך ומלא באוויר או עוצמתי ודחוס?

הדהוד הצליל - האם הצליל עמוק ומלא נפח? האם הוא חלול? האם הוא ״שטוח״? האם הוא ״עגול״? 

ועוד… 

כל פרט שנוכל להבחין בו לגבי איכות הצליל, גובהו ואופיו, יכולה לעזור לשיפור יכולת החיקוי, וככל שנצבור יותר סאונדים שלמדנו לחקות בארגז הכלים / פלטת הצבעים הקוליים שלנו, כך יכולת השירה והוירטואוזיות שלנו תשתפר. 

 

ומה אם אני לא מרגיש/ה בטוח/ה ביכולת החיקוי שלי?

מודעות לגוף

הכל בסדר. גם במקרה של חוסר ביטחון ביכולת החיקוי שלך, אבל גם במקרה של ביטחון - חשוב מאוד לפתח גם יכולת חישה ומודעות לאיברי השירה ולגוף שלך במהלך השירה. 

כדי להיות זמרים/ות מוצלחים, אין מנוס מלהכיר את הגוף שלך ולחקור אותו בצורה מעמיקה, ובדרך הזו מתפתחת באופן טבעי גם יכולת הבחנה והאזנה למודלים שלך בצורה מפותחת יותר. 

ככל השמודעות שלך לפעילות איברים כמ: פה, לוע, גרון, חך רך, אף, סרעפת וכו׳ גדלה ומתפתחת, כך היכולת שלך לשלוט בהפקה הקולית ובמיומנות החיקוי תגדל.

גם אלו שמאוד טובים/ות בחיקוי צריכים להכיר היטב את איברי השירה, כדי לדעת להתאים את ההפקה הקולית לצרכים האישיים שלהם/ן ולשפר את הטכניקה הקולית. 

 

ומה חשוב יותר? לדעת לחקות זמרים/ות או מודעות לגוף בזמן שירה? 

אני חושבת שהתשובה עלולה להשתנות מזמר לזמרת באופן אינדיבידואלי, יש כאלו שהכשרון שלהם/ן מבוסס על יכולת חיקוי מדהימה, ויש כאלו שדווקא הקשב והמודעות לגוף המפותחים הביאו אותם לרמות גבוהות בשירתם/ן. אבל אם אתם שואלים אותי מה הופך זמר למוכשר יותר או פחות, אני הרבה פעמים מגיעה לאחד מהשורשים האלו - יכולת ההאזנה והחיקוי, או המודעות הגבוהה, וכשאני רוצה לקדם את התלמידים והתלמידות המקסימים שלי, חשוב לי לעבוד על פיתוח המיומנויות האלו, ולכן אני גם מדגימה את הסאונדים עליהם אני רוצה שנעבוד, אבל גם מסבירה את המשמעות הפיזיולוגית והמדעית שעומדים מאחורי הפקת הסאונדים הללו, ואני רואה בכך דרך הכרחית להצלחת התהליך וממליצה גם לך לפתח את המיומנויות האלו בך. 

 

חשוב לציין שבשתי המיומנויות שציינתי כאן יש צורך בהמון סבלנות, חקרנות והתמדה. נדרשת סקרנות בסיסית כדי לרצות לפתח את ההקשבה המעמיקה לאמנים שאנו מעריכים, סבלנות וחקרנות כדי לפתח רגישות וחישה לגוף שלנו ולאיברי השירה, וכמובן התמדה כדי להתאמן באופן עקבי וליצור שיפור הדרגתי לאורך זמן. 

ואם להשתמש בקלישאה - הצלחה מבוססת על 10% כשרון ו-90% התמדה. אני באמת מאמינה בזה, ובעיניי, כל עוד יש חומר גלם מספיק טוב, אנו יכולים להתפתח כזמרים/ות בקצב שלנו ולממש את הפוטנציאל המלא שלנו - בעיניי אין לזה סוף, תמיד אפשר להתקדם עוד, וזה מה שכיף במסע!

bottom of page